Slow Food Achterhoek

 
 

De Achterhoek, het onverwachte Nederland, is voor velen helaas nog een onverwacht culinair schatkamertje waar waarden en tradities (nog) normaal lijken te zijn. Maar de tijd verandert en het zal niet behouden blijven. Vanuit ons Convivium proberen wij aan de Slow Food bewustwording een bijdrage te leveren door het organiseren van smaakvolle bijeenkomsten. Maar vooral ook door het ondersteunen van allerlei leuke activiteiten van onze leden.

Convivium Achterhoek bestrijkt de regio Achterhoek, en daarmee de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Doesburg, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Het Convivium kijkt over de landsgrenzen er is inmiddels contact met het Convivium Münster.


Italiaanse waardering voor Achterhoekse streekproducten
Oprichter en voorzitter Carlo Petrini van de internationale vereniging Slow Food, was in Nederland om het smaakfestijn Terra Madre te bezoeken met presentaties van Nederlandse ambachtelijke producten en de vele smaakworkshops.
 
 
 
Een kleine twintig Achterhoekse producenten van de vereniging Slow Food presenteerden hun regionale lekkernijen op de Terra Madre NL. Op deze manifestatie van Slow Food Nederland was de vereniging uit de Achterhoek het best vertegenwoordigd. Met topwijnen, worst, gedroogde ham, kaas, brood, bier, groente, geitenvlees en kookdemo’s kon Nederland zo kennismaken met het beste van de Achterhoek. Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van de Slow Food beweging nam volop de tijd om al het lekkers uit onze regio te proeven. Vooral over de bekroonde wijn van Wijngoed Montferland was hij zeer te spreken (zie foto).
 
 
 
Op het moment dat Petrini de grote straat van de Achterhoekse producenten naderde, nam voorzitter van de Achterhoekse vereniging, Maurits Steverink, hem bij de arm. De nu al legendarische man maakte kennis met de bijzonderde worsten, speltproducten en wijn uit de Achterhoek. Hij was vooral positief verbaasd over de diversiteit en bijzondere kwaliteit van echte Slow Food-producenten uit zo'n betrekkelijk kleine regio. Een opsteker voor de vele, vaak kleine, ondernemers die iedere keer weer de moeite doen vast te houden aan eigen ambachtelijk gemaakte producten.
 
     
 
Kookstudio Achterhoek
Vier regionale koks maakten iedere ochtend een rondje langs de Achterhoekse kramen, namen het lekkers mee naar een mobiele keuken. Daar maakten ze de lekkerste hapjes klaar. De 2500 bezoekers van de Terra Madre maakten zo kennis met heerlijke gerechten. Van daaruit werden ze voor de producten verwezen naar de Achterhoekse straat. Slow Food Achterhoek heeft met koks, producenten en vrijwilligers onze regio prachtig op de internationale Slow Food-kaart gezet.
(Tot zover persbericht voor regionale media)
 
26-02-2012 | Achterhoek | 198
Restaurant de Markies Week van de smaak Local Harvest Bubbles by Bruud Piemonte De Pelikaan Boeren Goudse Oplegkaas Eco Seafood Worscht Vleesrokerij Reinders De Walnoothoeve Green Age Doepark Nooterhof Boot Koffie De Saeck De Meulenhoek Vleesrokerij Reinders Erfgoed Bossem Bio+ Zelfpluktuin ChaudDevant Vreekens Zaden Ca'Palazzo Slow Europe Deliweb Gulle Waard Keukencentrum Texel Grand Hotel Opduin