Boekrecensies

Boekrecensies

16 februari 2012

In deze rubriek buigt de webredactie zich over nieuw verschenen kookboeken en bespreekt ze vanuit het Slow Food gedachtegoed. Wil je reageren of een kookboek insturen om te laten recenseren? Stuur dan een mailtje naar webredactie@slowfood.nl.

Lees verder

Uitgelicht: prachtige boeken geschreven door onze leden

8 augustus 2013

Het ledenbestand van Slow Food kent veel professionals als bakkers, slagers, koks, vissers, e.d. Maar ook verschillende professionals uit de meer journalistieke hoek.

Lees verder

Ik eet, dus ik ben

16 februari 2012

Met een overvloed aan doorsnee kookboeken in de boekenwinkel is een meer filosofisch kookboek soms een verademing. Ik eet, dus ik ben van Michiel Bussink is zo’n kookboek dat veel meer is dan alleen recepten. De bundeling van 60 verhaaltjes (eerder verschenen als column in Milieudefensie Magazine) kun je als gewoon kookboek gebruiken, maar om lekker weg te lezen is het eigenlijk veel geschikter. En bij dat weglezen blijkt het boek verrassend lichtvoetiger dan je in eerste instantie misschien zou verwachten.

Lees verder

Van Nature

16 februari 2012

Elk vakgebied heeft zijn autoriteiten. Ik denk dat de nieuwe autoriteit van de vrije voedselvergaring in Nederland woont, en dat haar laatste boek een aanwinst is voor iedereen die zich serieus in dat onderwerp wil verdiepen.
Dat is, als je er bij stil staat, eigenlijk best bijzonder. In Nederland zijn we dol op onze bureaucratische regeltjes; het is verboden om bramen te plukken of eikels te rapen, en wie van het bospad wijkt is direct in overtreding. Cultuurhistorisch is dat helemaal niet zo vreemd, we danken ons bestaan als land immers grotendeels aan de overwinning tegen de natuur/het water. Maar toch, zouden we niet veel meer respect krijgen voor, en verbondenheid met de natuur als we er wat dichter bij konden komen? Ria loohuizen omhelst die gedachte. Intiemer dan iets uit de natuur in je mond stoppen kan bijna niet, en zij geeft met haar boek alle reden om een wandeling door de natuur een culinaire dimensie te geven.

Lees verder

Keet smakelijk

16 februari 2012

"Dat lust ik niet," horen ouders vaak. "Ik hoef het niet." Kinderen prikken tot kokhalzen toe in de aardappelen, gehaktbal of (uhhh!) spruitjes. Laura Emmelkamp en Scato van Opstall lieten zich niet klein krijgen. Ze wilden hun kinderen Puck en Bliek verse groente laten eten. De oplossing: Keet Smakelijk, een boek met 77 recepten en een pond gezond verstand.

Lees verder

Handboek voor de vinex-jager

16 februari 2012

Wanneer mensen het hebben over streekproducten, dan doelen ze meestal niet op gerookte voorntjes of meerkoetbitterballen uit de eigen sloot. En toch, waarom wel die anonieme duivenborstfilet uit Tsjechië van de poelier, maar niet die van de plaag uit je eigen stad? En vooral: waarom niet zelf vangen en klaarmaken om te ontdekken hoe groot de voldoening is die je daaruit krijgt?

Lees verder

Goed koken

16 februari 2012

Harold McGee schreef in 1984 zijn boek On food and cooking (NL: Over eten & koken), en zette daarmee een belangrijk basiswerk neer voor iedereen die meer wil in de keuken dan gewoon recepten volgen. Het bijna encyclopedische boek bevat een ware schat aan informatie over alle chemische processen achter vrijwel alles wat met eten bereiden en bewaren te maken heeft, en is ondanks dat uitstekend leesbaar. In het boek staan geen recepten, maar je gaat er veel beter van koken doordat je begrijpt wat er gebeurt.

Lees verder

De hongerige stad

16 februari 2012

Voedsel zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot de oplossing voor verstedelijking, kapitalisme, wereldpolitiek, peak oil, honger en klimaatopwarming, zo stelt Carolyn Steel in haar boek De Hongerige Stad. Geen luchtig statement, maar gelukkig is vrijwel heel het boek op te vatten als een nuancering daarvan. Voedsel ís simpelweg een van de belangrijkste dingen die cultuur, het landschap en de steden heeft gevormd en dat nog dagelijks doet, en dat is precies waar dit boek over gaat.

Lees verder

Over worst

16 februari 2012

Eerlijk is eerlijk: als je een ‘Handboek voor de vinexjager’ op je naam hebt staan, en je mensen een compleet boek lang aanspoort om matties met je slager te worden, dan kun je bij mij verder weinig meer verkeerd doen. En dat ik frequent lezer van de blogs van beide auteurs van dit boek ben zal mij ook niet geheel onpartijdig maken. Toch denk ik dat ‘Over worst’ van Sjoerd Mulder en Meneer Wateetons (ondanks dat ze dat zelf nooit zo zullen zeggen) zo ontzettend Slow Food is dat ik mijn enthousiasme graag met u deel. Hier is waarom:

Lees verder

Sauzen

16 februari 2012

"Voor mij is saus de basis van een gerecht. Saus vormt de verbindende schakel tussen de verschillende componenten en slaat de brug van spijs naar wijn", Erik van Loo (chef-eigenaar van het gerenommeerde tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam) heeft passie voor sauzen.

Lees verder

Van seizoen tot seizoen

16 februari 2012

Een kookboek moet voor mij ten minste een van twee dingen doen: het moet mij inspireren om zelf aan de slag te gaan met vergelijkbare ingrediënten of bewerkingen (vrij zelden maak ik een recept precies volgens instructies), of het moet mij boeien door het verhaal achter de recepten.

Lees verder

Smaakboek Achterhoeks fruit

16 februari 2012

Veel van ons fruit komt niet meer uit eigen land, en alle traditionele hoogstamrassen met bijzondere smaak- en andere eigenschappen zijn vrijwel geheel uit de commerciële handel verdwenen. Het Smaakboek Achterhoeks fruit van Maurits Steverink (voorzitter Slowfood Achterhoek) en Michiel Bussink is een document waarin geschiedenis en kennis over appels en peren in de achterhoek wordt vastgelegd, en probeert de waardering voor die traditionele rassen en fruit van dichtbij weer terug te brengen.

Lees verder

Het nederlands viskookboek

16 februari 2012

Lastig, duurzaamheid en vis eten. Een viswijzer of MSC keurmerk om rekening te houden met de bedreigde soorten, een ‘vis&seizoen’ wijzer om in het juiste seizoen te eten en bij voorkeur nog van dichtbij ook. Daar hoef je in de meeste supermarkten niet om te komen, zelfs veel visboeren hebben dan weinig keus. Toch kom je een heel eind, als je maar weet waar je het moet halen - Het Nederlands Viskookboek van Bart van Olphen helpt je daarbij een heel eind op weg.

Lees verder
SVBE wijnprofessionals Daily Delis Onno Kleyn Restaurant de Markies Van Raalte Import Vleesrokerij Reinders Zonnig zuid ChaudDevant Green Age De Pelikaan De Walnoothoeve Rossano Wijnimport Grand Hotel Opduin De Meulenhoek Slow Europe Bio+ Piemonte Vreekens Zaden Worscht Boot Koffie Vleesrokerij Reinders Van Raalte import Deliweb Gulle Waard Ca'Palazzo Keukencentrum Texel Bubbles by Bruud Week van de smaak Boeren Goudse Oplegkaas Doepark Nooterhof Local Harvest Kookstudio De Kombuis De Saeck Erfgoed Bossem Zelfpluktuin Het Koffielab
16-02-2012 | Boekrecensies | 70