Martia's Tour

Martia's blog

27 maart 2012

Martia Tersteeg trekt er regelmatig op uit om mooie producten in de regio te vinden. Vaak maakt ze hiervan een filmverslag. De verslagen tref je op deze website aan.

Lees verder
Tapijntuinvlonder

Tapijntuin Maastricht

15 december 2014

Tapijntuin Maastricht december 2014
door Martia Tersteeg

Natuurlijk ga ik niet over mezelf schrijven. Maar wel over de Tapijntuin,
het grote wonder dat langs de Jeker ligt.

Lees verder
Maria Fancellu

Martia's Tour: Semplice e Buono

23 oktober 2014

Door Martia Tersteeg

Het licht is nog wat vaalbleek 8 uur s’morgens. De temperatuur navenant. Je denkt meer aan storm en regen, vallende bladeren. Maar dit najaar is weer zo zacht dat je er geen pijl op kan trekken. Wat moet ik in hemelsnaam aan?

Lees verder
Bonbons

Benoît Nihant Chocolatier

25 juni 2014

Door Martia Tersteeg.

Benoit en Anne Nihant, twee aardige Belgen met een zeer heftige passie:
chocola,
chocolat,
chocolate,
schokolade.

Lees verder
TeresaWorstkar

Bonte Bentheimers

15 april 2014

Teresa Rahder
April 2014 door Martia Tersteeg

Ja, het Bentheimer varken is populair. Het is niet alleen mooi, maar ook heel lekker. Als we varkensvlees eten, willen we zeker zijn dat het een goed stuk vlees is.
Dit oeroude landvarken komt goed tot zijn recht op de biologische boerderij van Teresa Rahder en Peter Wijnen in Heusden-Asten.

Lees verder
Judasoor

Oogsten zonder Zaaien

19 februari 2014

Januari/Februari 2014 Oogsten zonder Zaaien
Martia Tersteeg

Vrijheid in de natuur, experimenteren en lekker koken.
Dat is Roel van Kollem! Na wat telefoontjes mag ik een paar uurtjes met hem optrekken.

Lees verder
Zilt Lamsoor

Zilte proeftuin

17 december 2013

November/december 2013 Zilte Proeftuin Texel
Door Martia Tersteeg

Wat is dit waanzinnig interessant dacht ik, wow en nog eens wow!!
Je begint aan een toch wel ernstig probleem zoals verzilting en het blijkt dat je toch weer van de nood een deugd kan maken. Verzilting is onvermijdelijk en je ziet het niet alleen bij ons, maar wereldwijd, vooral in laaggelegen gebieden.
Oorzaak: klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en landwinning door middel van inpoldering. Wat krijg je? Zoute kwel. Zoute kwel bestrijden met zoet water lijkt een logische gedachte maar helpt niet.

Lees verder
Kippenren Makkinga

Slim Makkinga

25 oktober 2013

SLIM Makkinga

Door Martia Tersteeg september/oktober 2013

"Denkend aan" Friesland denk ik aan slikken, schorren en uitgestrekte weiden, doorsneden door sloten, kanalen en rivieren. Maar het zuidoosten van Friesland grenst aan Drenthe en het is dan ook anders. Zandgrond en bossen. Geen eindeloze verten. Geen nevelige horizon. Daar ligt Makkinga een Fries dorp met zo’n 1000 inwoners.

Lees verder
Lazuur Food

Lazuur food community Wageningen

29 juni 2013

Door Martia Tersteeg mei/juni 2013

In m’n jonge jaren voer ik verliefd en onbevangen met mijn eerste vriendje in een wiebelige houten kajak op de toen nog niet zo drukke Rijn in Wageningen.
Daarna nooit meer in Wageningen geweest.

Lees verder
Foodcoop

Geboorte van een Foodcoop

23 april 2013

Door Martia Tersteeg Amsterdam, april 2013

Geboorte?
Ja zeker, een geboorte. Elke baring brengt zinderende spanning, gevolgd door opluchting en een intens geluksgevoel.

Zo ook de geboorte van de Foodcoop in Amsterdam.

Lees verder
HopGerstinfles

Food community Gulpener

22 februari 2013

Door Martia Tersteeg januari/februari 2013

Raymond Niesten verbouwt zomergerst, Roger Wouters doet de hop en Norbert Huijts zorgt voor het spelt. Allemaal nodig voor het bier van de Gulpener. Een Foodcommunity in het zuiden van Limburg.

Lees verder
Koeien Boeuf la Roche

Boeuf la Roche

14 december 2012

Dry-aged vlees door Martia Tersteeg
In augustus op pad gaan en in december la grande finale, als dat niets wordt, weet ik het ook niet meer. Wel een waarschuwing. Het is geen stukje voor vegetariërs! Waar gaat het over? Dry-aged vlees uit de streek rond St.Vith in België, dat op een heel speciale manier gedroogd, gerijpt en verwerkt wordt. Dat is heel kort door de bocht het verhaal.

Lees verder
Biokippen

Bio-kippetjes rollen op stand in Maastricht

23 november 2012

Door Martia Tersteeg
Elke grote stad heeft nog wel ergens van die verborgen plekken, die je niet kent. Meestal aan de rafel randen. Ergens aan de groene west rand van Maastricht met een weids uitzicht op glooiende akkers ligt zo’n plek: het Lanakerveld. Daar zie je, een beetje verscholen, een grote boerderij met aangebouwde schuren. De Poshoof van Raymond en Marloe Niesten.

Lees verder

Wilde paddenstoelen zoeken in Frankrijk

26 oktober 2012

Door Martia Tersteeg
Ben ik een mycofiel? Nou nee, helemaal niet.
Toch heb ik me al in juni opgegeven om op een zondag in oktober mee te mogen doen met een paddenstoelen zoektocht onder leiding van een apotheker, zoals in Frankrijk gebruikelijk is.

Lees verder
Eyserhalteprod

Eyserhalte

20 september 2012

Door Martia Tersteeg.
Eyserhalte, verscholen in het landschap. Je zou er zomaar voorbij rijden. Maar wie kent de winkel "De Eyserhalte" niet. Die staat garant voor prachtige producten, die niet altijd even goedkoop kunnen zijn. Het is geen "marqt", zoals in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Rotterdam

Lees verder
Michel Onfray

Smaakuniversiteit in Argentan

27 juni 2012

Door Martia Tersteeg
Wat komt er het eerst bij me op als ik aan Normandië denk. Voor mij is het allereerste natuurlijk de invasie op 6 juni 1944. Dat geldt zeker ook voor mijn generatie.
Maar gelukkig hebben we ook cider en calvados. En natuurlijk de echte heerlijke overbekende camembert. Maar de voornaamste reden dat ik naar Normandië ga is Michel Onfray.
Met hem ga ik praten over zijn Université du Gout of te wel de universiteit van de smaak in Argentan.

Lees verder

Biologische groententuin van Edith Boënne

25 mei 2012

Edith Boënne is eigenaar van een biologische groenten- en fruittuin in Riemst (België). Edith heeft biologie gestudeerd en kweekt nu biologische groenten en vele variaties van o.a aardbeien.

Lees verder
Will Jansen

Will Jansen bouillon!

26 april 2012

Slow Food lid Martia Tersteeg bezoekt producenten en maakt hier een video verslag van.
Bekijk hier Martia's haar laatste video verslag.
In de boomhut met culinair journalist Will Jansen van bouillon!

Lees verder

Geitenkaasjes

27 maart 2012

Wat vind ik het toch leuk om heel jonge mensen te ontmoeten. En dan is Karin Wanders ook nog eens iemand die zich heeft aangesloten bij de Young Food Movement.

Lees verder

Vloeibaar goud in het land van Flipje uit Tiel

17 februari 2012

De laatste dag van januari. Zonovergoten en zeven graden vorst. Maar met een venijnige, droge oosten wind en een onwaarschijnlijk helder blauwe lucht. Eindelijk toch nog winter. Vroegtijdige lentekriebels moet ik nog maar even onderdrukken.

Lees verder

De Bisschopsmolen

15 januari 2012

Frank van Eerd, ja wie kent hem niet, een man die zijn nek durft uit te steken!
Ik duik in het verleden om te begrijpen hoe alles in zijn werk is gegaan.
Opa van Eerd was bakker in Brabant. Frank was nog maar een klein ventje toen hij al vaak stilletjes naar de bakkerij sloop.

Lees verder

Fattoria “La Vialla”

1 december 2011

Wat zou een mens nog meer willen dan in Italië zijn? En dan vooral in Toscane, met zijn dromerige landschappen waarin eindeloze rijen cipressen vervagen in de mist van de herfst.Hier en daar roodbruingele boerderijen, ruige middeleeuwse torens, afgewisseld door romantische landhuizen.

Lees verder

Wijngaard Sint Martinus

17 november 2011

Ja wat een verrassing, je woont al tientallen jaren in Zuid-Limburg en je ontdekt zomaar een prachtig, onbekend, paradijselijk stukje van dit mooie land.

Lees verder

Goede vissers

15 oktober 2011

Waarom nu toch vanuit het diepe Zuiden helemaal naar het hoge Noorden rijden?
Ach het is zo eenvoudig .Twee keer heb ik Barbara Rodenburg horen spreken. De eerste keer in Turijn tijdens de Salone del Gusto in 2010 en de tweede keer tijdens de Terra Madre 2011 van Slow Food Nederland in Deventer.

Lees verder

Pop-up restaurant

15 september 2011

Ineens stond het daar, zomaar naast de timmerfabriek in Maastricht.
Het Pop-Up restaurant. Drie weken lang.

Lees verder

Hazelnotenboomgaard in Ospeldijk

14 september 2011

De familie Feijen, eigenaar van de hazelnotenboomgaard, gaat vanmiddag proberen te oogsten. Kan ik eindelijk m’n blogje maken. Om mechanisch hazelnoten te rapen, moet het nu eenmaal droog zijn.

Lees verder

Zeekraal

26 augustus 2011

Avontuur in de baai van de Somme. Zomer 2011.Soms heb je een goed plan en dan blijkt het toch heel moeilijk uit te voeren! Dit avontuur gaat over zeekraal, en we zijn in Frankrijk, dus heet het hier salicorne, of wat sjieker, passe de pierre of haricot de la mer.

Lees verder
Eco Seafood Boot Koffie Zelfpluktuin Vleesrokerij Reinders Ca'Palazzo Vleesrokerij Reinders Worscht Green Age Week van de smaak Bio+ Grand Hotel Opduin Piemonte Local Harvest Deliweb Bubbles by Bruud De Walnoothoeve Boeren Goudse Oplegkaas Erfgoed Bossem ChaudDevant De Meulenhoek Keukencentrum Texel Vreekens Zaden De Saeck Doepark Nooterhof Slow Europe Restaurant de Markies Gulle Waard De Pelikaan
26-08-2011 | MartiasTour | 600