NIEUWS

Open Brief aan Staatssecretaris Van Dam

9 maart 2017

Reurt Boelema, coördinator van het Slow Food presidium Lakenvelder runderen, stuurt open brief aan staatssecretaris Van Dam ivm de waarschijnlijk onbedoelde, maar desastreuze gevolgen van de fosfaatmest wetgeving voor de traditionele Nederlandse rassen, zoals de Lakenvelder. Lees hieronder de brief.

Lees verder

Winnaars Jan Wolf scriptieprijs 2016

19 maart 2017

Ieder jaar reikt Slow Food Nederland prijzen uit aan bachelor- en masterstudenten die met hun afstudeerscriptie een bijdrage leveren aan de verdere kennisopbouw over good, clean en fair food. De winnaars van de Jan Wolf scriptieprijzen 2016 zijn Lisa Arkenbout en Thijmen Boekling.

Lees verder

Interview Arie van der Ent

18 januari 2017

Op zaterdag 14 januari overleed oud Slow Food Magazine hoofdredacteur en betrokken lid Arie van der Ent. Hij was niet alleen een liefhebber van lekker eten, hij was ook collectioneur van kookboeken uit alle windrichtingen en periodes. Voor zijn 'gastrosofisch periodiek' RUPS schreef hij een interview met Arie van der Ent, door Arie van der Ent. "Kool, dat at je niet als Rotterdammer. Dat was minderwaardig. Later heb ik pas ontdekt dat je met kool heerlijke dingen kunt doen."

Lees verder

9 feb | Wetenschapssymposium 'Sustainable soil management & healthy food'

15 januari 2017

Bodembeheer heeft invloed op de kwaliteit van onze bodems, voedsel, vee, melk en gezondheid. Op 9 februari wordt van 09.30 tot 17.30 in het Orion gebouw in Wageningen een Engelstalig wetenschapssymposium gehouden over gezondheid in de hele voedselketen: ‘Sustainable soil management & healthy food’.

Lees verder

Slow Food op de Biobeurs, 18/19 januari

2 januari 2017

Op 18 en 19 januari is er weer een Biobeurs in Zwolle en Slow Food is er actief bij met een stand naast het Streekplein, en met chefs die op het Foodplein demonstraties geven.

De Slow Food stand (M.341) wordt ingezet voor matchmaking, bijvoorbeeld door bakkers en bierbrouwers in contact te brengen met boeren die zeldzame rassen voor hen willen verbouwen, kleine vissers met restaurants die met hun producten willen werken en voor andere vruchtbare samenwerkingen.

Lees verder

World Soil Day vandaag

5 december 2016

World Soil Day! Slow Food publiceert een Biodiversiteits Monitor over de bodem als bron van leven, gezondheid en biodiversiteit en roept nog eens keer op de petitie voor het redden van de bodem (People4Soil) te tekenen

Lees verder

Defend The Earth, Save Biodiversity

1 december 2016

December is een maand van geven. De aarde heeft ons nodig. Ben je geen lid maar draag je Slow Food wel een warm hart toe, dan is deze actie misschien een mooie kans om een losse gift te doen. Ben je wel lid, maar wil je wat extra’s doen of raakt dit thema je? Grotere maar ook kleine donaties worden goed ingezet.

Lees verder

Ark van de Smaak Commissie zoekt een nieuwe secretaris (gevonden!)

1 december 2016

Slow Foods Ark van de Smaak Commissie is op zoek naar een nieuwe secretaris! Heb je zin om praktisch bij te dragen aan de bevordering van agro-biodiversiteit? Lees dan verder.

Lees verder

Een nieuw bestuur voor Slow Food Nederland

23 oktober 2016

Slow Food wil zich wereldwijd nog duidelijker profileren als dé movement voor good, clean en fair food voor iedereen, in alle landen. De nadruk ligt op diversiteit – ecologisch, gastronomisch, van mensen en culturen. Om haar doelen te verwezenlijken zal Slow Food zich activistischer gaan opstellen en meer gaan samenwerken met andere organisaties. Ook zal Slow Food zich als beweging beter gaan organiseren, om meer zoden aan de dijk te kunnen gaan zetten.

Lees verder

Jan Wolf scriptieprijzen 2016

27 september 2016

Heb je het afgelopen jaar een bachelor- of mastergraad behaald aan een Nederlandse hogeschool of universiteit? Dan kom jij misschien wel in aanmerking voor een van de prijzen van 500 euro!

Lees verder

Terra Madre - Salone del Gusto 22-26 september in Turijn

19 september 2016

Het tweejaarlijkse internationale Slow Food event komt dit jaar terug in een nieuwe vorm. In plaats van de steeds grotere voedselbeurs in de Lingotto-hallen met veel eten en drinken van voorgaande edities is de kern van het evenement nu het overbrengen van de centrale boodschap van Slow Food. Op verschillende plaatsen in Turijn is wat te doen.

Lees verder

Strijd mee tegen patenten op ons voedsel!

23 mei 2016

Slow Food is partner van Bionext in de strijd tegen patenten op ons voedsel. Doe jij mee? Hier lees je wat er speelt, wat de gevolgen zijn en hoe jij mee kunt strijden tegen patenten op ons voedsel.

Lees verder

Blog op The Milk Story

17 mei 2016

Eten is meer dan het reguleren van de hoeveelheid gegeten calorieën. Eten is genieten van diversiteit en variatie. Slow Food voorzitter Jack Stroeken schreef er een blog over op The Milk Story, een online en offline community die verschillende doelgroepen betrekt bij alle maatschappelijke aspecten van zuivel in Nederland.

Lees verder

En de winnaars zijn.....

17 mei 2016

.....Hilde Jansen, Tiny Willems- Snijders en Mijke van Waesberge!

Zij lieten op de website www.daarombeniklid.nl zien waarom zij lid zijn van Slow Food. Deze drie leden ontvangen het Slow Food kookboek Liever Lokaal bomvol good, clean en fair recepten. Gefeliciteerd!

Lees verder

Foodtopia - The Futures of our Food.

15 mei 2016

Stakeholders waren uitgenodigd om 14 april tijdens 'Foodtopia - The Futures of our Food' in een interactieve sessie kennis te delen met andere experts op het gebied van landbouw en voedsel. De beschikbare plaatsen waren in een mum van tijd vergeven. Kon jij er niet bij zijn? Lees hier het verslag en bekijk de visuals.

Lees verder

Wildplukweek 22 - 29 mei

9 mei 2016

Rivierkreeft, paddenstoel of zilte groenten? Tijdens de Wildplukweek van 22 tot 29 mei is er van alles in het wild te plukken. Op diverse plekken in het land organiseren de lokale afdelingen van Slow Food begeleide wandelingen. Altijd superlokaal en seizoensgebonden!

Lees verder

Stilton heeft jouw hulp nodig!

9 mei 2016

Stilton is één van de oudste kazen van Groot-Brittannië, maar regels eisen dat er gepasteuriseerde melk gebruikt wordt. Joe Schneider is de enige persoon die Stilton nog altijd produceert als blauwe kaas met rauwe melk, zoals Stilton oorspronkelijk werd geproduceerd. Hierdoor kan de kaas van Joe niet gecertificeerd worden en de naam Stilton dragen.

Lees verder

Slow Food in de Markthal!

19 april 2016

Het weekend van 22 tot 24 april stond Slow Fish in de Rotterdamse Markthal, tijdens het "Oosterscheldekreeftfeest" in de Wereld van Smaak. Slow Food vertelde er, op smakelijke wijze, het verhaal van de kleinschalige visserij.

Lees verder

SFYN start Academy in Uganda

7 april 2016

Na zeven jaar YFM Academie in Nederland is nu ook de eerste Academie in Oeganda van start gegaan! Dat is te gek nieuws, vond ook de Volkskrant!

Lees verder

Lid werft lid actie tot 1 mei 2016!

15 maart 2016

Deel jij jouw passie voor Slow Food in je netwerk? Dat vinden wij te gek! Op die manier betrek je nog meer mensen bij de Slow Food beweging. Werf je ook nog eens een nieuw lid, dan ontvangen jullie beide een korting van 10,- op je lidmaatschap. Deze korting kan oplopen tot wel 50,- Dat is de lid-werft-lid actie die loopt tot 1 mei.

Lees verder

Terra Madre Salone del Gusto 2016 krijgt vorm!

8 maart 2016

Op 1 maart is het beeld gepresenteerd dat kenmerkend zal zijn voor de Terra Madre Salone del Gusto 2016, die van 22 tot 26 september in Turijn gehouden zal worden.

Lees verder

Doe mee en maak kans op Liever Lokaal!

7 maart 2016

Eet jij ook Liever Lokaal? Slow Food ook! Daarom verloten we 22 april drie exemplaren van het verrukkelijke kookboek 'Liever Lokaal' onder die Slow Food leden wiens portret op die dag op www.daarombeniklid.nl staat. Zij doen op die manier mee aan de ledenwervingscampagne die Slow Food op het moment voert en helpen Slow Food groeien. Doe jij ook mee?

Lees verder

Katjes plukken voor Roerdalens Gagelbier

29 februari 2016

Eind februari werden er mannelijke katjes van de Gagelstruik gepluk. In beperkte mate want deze plant staat op de rode lijst van beschermde planten. Deze katjes zijn ingrediënt van het Roerdalens Gagelbier. Een pracht streekproduct opgenomen in de Ark van de Smaak.

Lees verder

Met Slow Food naar Puglia?

17 februari 2016

Dat kan van 1 tot en met 5 juni. Slow Food Limburg organiseert voor de derde keer een excursie naar Italië, dit keer naar het meest zuidelijke puntje, Puglia. Er zijn nog twee plekken beschikbaar, dus echt iets voor een snelle beslisser!

Lees verder

De Nieuwe Mansholtbrief leeft!

16 februari 2016

Nederland is het eerste half jaar van 2016 voorzitter van de Europese Unie. Dit momentum grijpen Het Nieuwe Instituut en Slow Food aan om een brandbrief te schrijven naar de Europese bestuurders, rondom de voedselvoorziening van de toekomst. Slow Food roept haar leden op mee te schrijven. De aftrap vond plaats op de Biobeurs.

Lees verder

10 redenen om NEE te zeggen tegen ISDS (TTIP)

16 februari 2016

Op de Europese website van Slow Food staan (in het Engels) nog eens de redenen verzameld waarom het overeenkomen van ISDS (Investor-State Dispute Settlement), de clausule over investeerdersbescherming in vrijhandelsverdrag TTIP, een slechte zaak is.

Lees verder

YFM en CAH Vilentum presenteren opleiding!

15 februari 2016

Goed nieuws voor voedselondernemers in spé! De CAH Vilentum hogeschool en de Youth Food Movement slaan de handen ineen. Vanaf 1 september 2016 kunnen studenten hier terecht voor de Engelstalige opleiding Food Entrepreneurship.

Lees verder

'Loving the Earth' thema van Salone del Gusto 2016

15 februari 2016

Terra Madre Salone del Gusto 2016 vindt plaats in het hart van Turijn van 22 tot 26 september 2016. Het internationale evenement heeft dit jaar als thema 'Loving the Earth' en brengt het beste van de ambachtelijke en kwaliteitsproductie samen.

Lees verder

Benefietdiner Traditionele Schaapherders

6 februari 2016

Twee Haagse en razend enthousiaste Slow Food profs sloegen de handen ineen voor het kersverse Steunfonds Schaapsherders. Een steunfonds voor alle herders, opgezet door het Gilde van Traditionele Schaapherders, waar Slow Food en de SZH bij betrokken zijn. Doel van het fonds is een financieel vangnet vormen voor het voortbestaan van alle schaapherders.

Lees verder

Slow Food geeft visie op voedselbeleid in de Tweede Kamer.

3 februari 2016

3 Februari van 10.00 tot 13.00 sprak De Tweede Kamer met wetenschappers, specialisten, maatschappelijke organisaties over het regeringsstandpunt ten aanzien van het WRR-rapport, 'Naar een Voedselbeleid.' Slow Food was één van de vijf maatschappelijke organisaties die mochten aanschuiven en hun visie op het voedselbeleid konden geven.

Lees verder

Ledenwervingscampagne: Daarom ben ik lid!

1 februari 2016

Op de Biobeurs 20/21 januari is de Slow Food ledenwervingscampagne van start gegaan. De campagne maakt de prachtige verhalen van overtuigd Slow Food leden zichtbaar en heeft als doel vele nieuwe leden bij de Slow Food beweging te betrekken. Ben jij lid? dan kun jij zelf ook meedoen dan aan deze campagne!

Lees verder

Uitnodiging: De Nieuwe Mansholtbrief

14 januari 2016

20 januari Organiseert Slow Food samen met Het Nieuwe Instituut een bijzondere bijeenkomst op de Biobeurs. Nederland is het eerste half jaar van 2016 voorzitter van de Europese Unie. Hét moment om een brandbrief te schrijven naar de Europese bestuurders, rondom de voedselvoorziening van de toekomst.

Lees verder

Slow Food pakt uit op de Biobeurs

14 januari 2016

20 en 21 Januari. Het waren twee mooie dagen op de Biobeurs! Dagen vol kennis, innovatie en vakgenoten. Dat alles in een inspirerend programma van workshops, demonstraties en congressen. Bekijk hier nog eens het programma van Slow Food Nederland.

Lees verder

Interview Carolyn Steel

21 december 2015

Slow Food Limburg organiseerde afgelopen zomer een reis naar het grootste biologisch landbouwbedrijf in Italië: Fattoria La Vialla. Onder hen een heel speciale gast Carolyn Steel, een britse stedenbouwkundige en schrijfster van het boek Hungry City.

Lees verder

Winnaars van de Jan Wolf studieprijzen 2015

13 december 2015

Donderdagavond 10 december, op Terra Madre Day, is bekend gemaakt wie de prijzen dit jaar hebben gewonnen. De winnaars zijn diezelfde avond gehuldigd bij Brouwerij Klein Duimpje te Hillegom en getrakteerd op lekkernijen uit de streek.

Lees verder

Gescheperde schaapskudde nu ook Immaterieel Erfgoed

7 december 2015

Naast de Limburgse stroop is ook de gescheperde schaapskudde opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed! Het gaat om kudden de bestaan uit Drentse Heideschapen of Schoonebeekers.

Lees verder

Limburgse stroopstokers gefeliciteerd!

4 december 2015

Limburgse Stroop is opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed. Wat een pracht erkenning voor de vier gepassioneerde stroopstokers in Zuid Limburg, gefeliciteerd!!

Lees verder

Liever Lokaal 'Meest Duurzame Kookboek 2015!

19 november 2015

Na de titel Gouden Kookboek 2015 is dit alweer de tweede titel die dit verrukkelijke Slow Food kookboek dit jaar verdiend heeft. Het boek is een lofzang op de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur. Op en tot Slow Food dus!

Lees verder
Bio+ De Saeck Boeren Goudse Oplegkaas Daily Delis Restaurant de Markies Van Raalte import Zelfpluktuin Week van de smaak Piemonte SVBE wijnprofessionals Deliweb Kookstudio De Kombuis Zonnig zuid Vleesrokerij Reinders Local Harvest Doepark Nooterhof Slow Europe Vreekens Zaden De Pelikaan Erfgoed Bossem Keukencentrum Texel Bubbles by Bruud Grand Hotel Opduin Ca'Palazzo Het Koffielab Rossano Wijnimport Worscht ChaudDevant De Meulenhoek Van Raalte Import Boot Koffie Vleesrokerij Reinders Onno Kleyn Gulle Waard De Walnoothoeve Green Age
19-11-2015 | Nieuws | 2135