Terugblik Workshop brood bakken

Workshop bij Bakker Boer, de bakker die als passie heeft om dagelijks lekkere, gezonde en verantwoorde producten te maken.
Op zaterdag 14 april leerden de leden van Slow Food Zeeland om twee streekproducten te maken. De Zeeuwse Bolus en de Zeeuwse vlegel. De Zeeuwse bolus wordt gemaakt van een deeg van witbrood. Dit deeg wordt door een mengsel van bruine suiker en kaneel gerold tot een lange sliert. Deze lange sliert wordt uiteindelijk tot een mooie bolus gedraaid en gaat de oven in. Het deeg moet een beetje nat zijn om de suiker goed aan het deeg te laten plakken. 



Een plakkerig karweitje, maar met een lekker eindresultaat. 

Voor de Zeeuwse vlegel wordt graan gebruikt dat in Zeeland milieuvriendelijk wordt geteeld. Dit graan wordt op authentieke manier door de molens van Zierikzee en Wolphaartsdijk gemalen. En door de molenaars bij de bakkers afgeleverd. Een mooi voorbeeld van Slow Food. 

Recept voor Zeeuws Vlegelbrood 
Meng in een ruime kom:

500 gram Zeeuwse Vlegelmix (volkoren of meergranen)
325 ml. lauw, handwarm water (afhankelijk van het oogstjaar, kan de wateropname van het tarwemeel variëren)
Kneed dit tot een soepel, elastisch deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmixer met deeghaak. Minimaal 5 tot 10 minuten kneden. Laat het deeg op een warme plaats 30-60 minuten rijzen, afgedekt met een vochtige doek tegen het uitdrogen van het deeg.Haal het deeg uit de kom, kneed het goed door en sla het plat tot een dikke plak deeg. Dit oprollen en in het broodbakblik leggen met de sluitnaad onderop.
Maak de bovenkant van het deeg met een kwastje nat en zet het broodblik op een warme plaats voor de narijs.Wanneer het deegvolume is verdubbeld (na 30-60 minuten) het broodblik midden in een voorverwarmde oven (ca. 220 graden) zetten en in 35-45 minuten afbakken.
Laat het brood na het bakken op een rooster afkoelen en eet smakelijk!



Deze bolletjes heten molenwieken en worden gemaakt van Zeeuwse vlegel. 

Ook werden we deze middag uitgebreid bijgepraat over de geschiedenis van de Zeeuwse Vlegel, een prachtig initiatief dat eind negentiger jaren is ontstaan door de inzet van jonge boerenvrouwen. 
Joop de Koeijer en Jan Koeman van Stichting Zeeuwse Vlegel gaven een presentatie over de geschiedenis van de Zeeuwse vlegel. Een prachtig verhaal. Kijk op www.zeeuwsevlegel.nl voor meer informatie. 

En na afloop was het goed proeven en ging ons eigengebakken brood natuurlijk mee naar huis. 




14-04-2012 | Zeeland_Activiteiten | 429
Week van de smaak Van Raalte Import Doepark Nooterhof Local Harvest Onno Kleyn Keukencentrum Texel Worscht Boot Koffie Gulle Waard Ca'Palazzo Deliweb Het Koffielab Van Raalte import De Meulenhoek Vleesrokerij Reinders Zonnig zuid Erfgoed Bossem Grand Hotel Opduin Bio+ ChaudDevant Daily Delis Green Age Rossano Wijnimport De Pelikaan Vreekens Zaden Zelfpluktuin Piemonte Bubbles by Bruud De Saeck Slow Europe Vleesrokerij Reinders Kookstudio De Kombuis Restaurant de Markies De Walnoothoeve Boeren Goudse Oplegkaas SVBE wijnprofessionals